Cel podróży

Føroyar

Wyspy Owcze

» Podróże » Føroyar

Grupa osiemnastu bazaltowych wysp leżących w połowie drogi pomiędzy Islandią i Norwegią to oficjalnie terytorium zależne Danii. Jednakże wiele cech wyróżnia Føroyar (bo tak nazywają się Wyspy Owcze w języku ich mieszkańców) jako odrębne państwo.

Wyspy Owcze mają własny język – farerski, własną walutę (korony farerskie są wymienne do korony duńskiej w stosunku 1:1), której nie użyjemy w Danii, własną domenę internetową (.fo), własne narodowe drużyny sportowe, własne linie lotnicze i znaczki pocztowe. W kompetencjach Danii mieści się prowadzenie polityki zagranicznej, obronnej i konstytucyjnej.

Owiec, które dały  nazwę wyspom, jest prawie dwa razy więcej (ok. osiemdziesiąt tysięcy) niż ludzi (czterdzieści siedem tysięcy) zamieszkujących archipelag. Całkowicie bezdrzewny krajobraz wysp jest w ich wyłącznym władaniu – archipelag jest podzielony na pastwiska, gdzie wypas trwa cały rok, a jego zasady reguluje prawo jeszcze z XIII wieku. To stąd też pochodzi nietypowa jednostka miary powierzchni – mørk – obszarem pozwalający na wykarmienie trzydziestu dwóch owiec. Nie jest to stała wielkość fizyczna, gdyż wielkość tej powierzchni zmienia się w zależności od rzeźby terenu i właściwości trawy.

Nieprzewidywalny, dynamiczny i wietrzny klimat wyspy zawdzięczają położeniu na styku Golfstromu i zimnych mas powietrza znad Skandynawii. Dni z opadami jest dwieście osiemdziesiąt w roku, jest to więc najbardziej mokre miejsce w Europie. Z innych farerskich „naj” w skali Europy można wymienić największą dzietność wśród kobiet (2,4 dziecka na kobietę) i najwyższy wskaźnik korzystania z internetu, najwyższy wskaźnik czytelnictwa.

Wyspy Owcze to tereny w dużej mierze górzyste, poprzecinane dolinami i krótkimi, wąskimi rzekami, na których aż roi się od wodospadów.  Na Wyspach Owczych znajduje się wiele zabytków, takich jak stare biskupstwo, drewniane kościoły czy najstarszy drewniany dom świata (od 8 wieków zamieszkiwany przez tę samą rodzinę)  Warto wziąć udział w „wieczorze farerskim”, podczas którego można skosztować specjałów miejscowej kuchni – mięsa i tłuszczu wielorybów, języczków dorszy, suszonej baraniny i ryb, a nawet lodów rabarbarowych.

 

więcej zdjęć: tutaj

 

 

 

Ciekawostki

  • Rejs starym szkunerem na koncert we wnętrzu ziemi
  • Niezamieszkała wyspa Tindholmur
  • Maskonury
  • Osada Mykines
  • „Wieczór farerski”

Oceń to miejsce:

Føroyar
5 (100%) - 2 głosów